Psihoterapia scurta centrata pe solutii

Asociatia de Cercetare, Consiliere si Psihoterapie Integrativa

Psihoterapia scurta centrata pe solutii

Ce este psihoterapia scurta centrată pe soluții?

Psihoterapia scurtă centrată pe soluții este o formă de psihoterapie care se bazează pe filozofia constructivistă. Această formă de psihoterapie se centrează pe ceea ce dorește clientul să obțină în urma psihoterapiei, și mai puțin pe problema care l-a determinat să apeleze la psihoterapie.

Abordarea psihoterapeutică centrată pe soluții nu se axează pe trecut, ci pe prezent și viitor. Psihoterapeutul invită clientul să își vizualizeze viitorul pe care și-l dorește, iar apoi se fac pași gradați în vederea atingerii scopurilor propuse.

Filozofia psihoterapiei scurte centrată pe soluții

Conform cu psihoterapia centrată pe soluții, schimbarea este o constantă în viața noastră. Ajutând clienții să identifice ce își doresc să schimbe în viața lor, psihoterapeuții sprijină clienții în construirea unei viziuni concrete a viitorului dorit și a propriei persoane. De exemplu, sunt identificate momente din viața actuală care sunt mai aproape de viitorul dorit, astfel încât să poată fi reeditat succesul.

Psihoterapia centrată pe soluții se orientează pe ajutorul oferit clienților în explorarea viitorului pe care și-l doresc și explorarea modului în care bucăți din acest viitor se manifestă deja în viața actuală a persoanei.

Istoricul psihoterapiei scurte centrată pe soluții

Psihoterapia scurtă centrată pe soluții este o formă de abordare familială, respectiv de psihoterapie sistemică, care s-a dezvoltat în ultimii 50 de ani în SUA și Europa. Denumirea de psihoterapie scurtă centrată pe soluții este atribuită lui Steve de Shazer și Insoo Kim Berg, precum și echipei de specialiști de la centrul de psihoterapie familială din Milwaukee. În decursul timpului unii din cei mai de seamă exponenți ai acestui curent în psihoterapie au fost Eve Lipchik, Wallace Gingerich, Elam Nunnally, Alex Molnar, Michele Weiner-Davis, Milton Erickson, Gregory Bateson, Donald deAvila Jackson, Paul Watzlawick, John Weakland, Virginia Satir, Jay Haley, Richard Fisch și Janet Beavin Bavelas.