Lipsa conexiunilor inhibitorii din creier poate declansa fobia sociala

Asociatia de Cercetare, Consiliere si Psihoterapie Integrativa

Lipsa conexiunilor inhibitorii din creier poate declansa fobia sociala

Frica adaptativa ne poate proteja impotriva pericolelor. Pe de alta parte, frica disproportionata poate afecta perceptia senzoriala, este dizabilitanta, reduce starea de bine si devine un pericol prin ea insasi. Tulburarile de anxietate sunt o problema psihiatrica care nu trebuie subestimata.

In tulburarile de anxietate frica este atat de puternica incat exista un stres psihologic imens si viata normala pare a fi imposibila. Cercetatorii de la Universitatea de Medicina din Viena au gasit insa acum o noua explicatie posibila a felului in care fobia sociala poate fi declansata in creier: lipsa unei conexiuni inhibitorii, sau cu alte cuvinte lipsa unui mecanism de “franare” in creier.

In creierul uman exista doua zone, numite amigdala si cortexul orbitofrontal, care formeaza un circuit important care regleaza emotiile. Acest circuit se numeste centrul de control emotional al creierului. In timp ce la persoanele sanatoase acest circuit functioneaza prin feed-back negativ, la persoanele care sufera de fobie sociala o conexiune inhibitorie importanta este diferita comparativ cu creierul normal. Cu alte cuvinte, la o persoana sanatoasa creierul reactioneaza cu calm atunci cand se confrunta cu imagini care au incarcatura emotionala negativa, in timp ce la persoanele cu fobie sociala se declanseaza o activitate neuronala crescuta.