Verdictul pasarii Dodo

Asociatia de Cercetare, Consiliere si Psihoterapie Integrativa

Verdictul pasarii Dodo

“Verdictul pasarii Dodo” este o expresie utilizata in evaluarea diferitelor tehnici de psihoterapie.
In cartea lui Lewis Carroll “Alice in tara minunilor” la un moment dat o serie de personaje ajung sa cada in lac. Pentru a le usca, pasarea Dodo hotaraste sa organizeze un concurs: toata lumea trebuie sa alerge in jurul lacului pana se usuca. Nimeni nu trebuia sa cronometreze. La final, cand pasarea Dodo a fost intrebata cine a castigat, pasarea s-a gandit mult timp apoi a spus: “Toata lumea a castigat si toti trebuie sa primeasca premii”.

In psihoterapie, Saul Rozenzweig (1936) a numit aceasta fraza “verdictul pasarii Dodo” si de atunci a fost folosita in literatura de specialitate cu referire la factorii comuni in psihoterapie. Conform teoriei factorilor comuni tehnicile psihoterapeutice specifice aplicate in diverse scoli si orientari din psihoterapie au o eficacitate limitata, efectul pozitiv al psihoterapiei fiind datorat acelor factori pe care toate orientarile psihoterapeutice ii au in comun, si in primul rand relatia terapeutica.
O serie de meta-analize au aratat ca efectul tehnicilor psihoterapeutice specifice este intr-adevar destul de scazut. Ca urmare putem spune ca “toate psihoterapiile au castigat si toate trebuie sa primeasca premii”.