Rolul emisferei cerebrale drepte in emotii

Asociatia de Cercetare, Consiliere si Psihoterapie Integrativa

Rolul emisferei cerebrale drepte in emotii

Emisfera cerebrala dreapta este direct implicata in procesarea emotiilor. Studiile privind rolul emisferei cerebrale drepte in procesarea emotiilor s-a dezvoltat in timp si a dus la realizarea catorva modele de functionare emotionala. Mills a fost primul cercetator care a propus existenta unei legaturi directe intre emisfera cerebrala dreapta si procesarea emotionala, observand o scadere a procesarii emotionale la pacientii cu leziuni in emisfera cerebrala dreapta.

Initial se credea ca emotiile sunt procesate in structurile sistemului limbic, respectiv hipotalamusul si amigdala. La finalul anilor 1980 si inceputul anilor 1990 s-a aratat insa ca structurile neocorticale sunt implicate in emotii. Astfel s-a ajuns la doua ipoteze: ipoteza emisferei cerebrale drepte si ipoteza valentelor.

Ipoteza emisferei cerebrale drepte

Conform ipotezei emisferei cerebrale drepte, emisfera dreapta este structura specializata in exprimarea si perceptia emotiilor. Emisfera dreapta se leaga de strategii mentale nonverbale, integrative, sintetice, holistice si gestalt, care o fac ideala pentru procesarea emotiilor. Emisfera cerebrala dreapta se afla mai mult in contact cu sistemele subcorticale si excitatia autonoma, precum si cu atentia, asa cum s-a demonstrat la pacientii care au dificultati spatiale ca urmare a lezarii emisferei drepte. Patologia emisferei drepte se leaga de asemenea de tiparele anormale ale sistemului nervos autonom. Toate aceste studii arata ca exista o legatura stransa intre emisfera dreapta si structurile subcorticale.

Ipoteza valentei

Ipoteza valentei recunoaste rolul emisferei cerebrale drepte in emotii, dar sustine ca emisfera dreapta se ocupa mai ales de procesarea emotiilor negative, in timp ce emisfera stanga are de-a face cu emotiile pozitive. Modul de procesare al celor doua emisfere a fost subiectul multor dezbateri. O versiune sugereaza ca lipseste un mod specific de procesare, astfel ca emisfera dreapta proceseaza exclusiv emotii negative iar emisfera stanga proceseaza exclusiv emotii pozitive. O alta varianta este aceea ca exista un mod complex de procesare si ca exista o specializare emisferica in ce priveste exprimarea si experientierea emotiilor, emisfera dreapta fiind predominanta in experientierea atat a emotiilor negative, cat si a celor pozitive.

Mai recent, cercetarile s-au indreptat spre lobul frontal, sustinand ca lobul frontal al ambelor emisfere este implicat in starile emotionale, in timp ce partea posterioara a emisferelor cerebrale, respectiv lobii temporali si parietali sunt implicati in procesarea emotiilor. Descresterea activitatii lobului parietal drept a fost asociata cu depresia, iar cresterea activitatii lobului parietal drept cu anxietatea.