Psihoterapia relationala

Asociatia de Cercetare, Consiliere si Psihoterapie Integrativa

Psihoterapia relationala

Psihoterapia relationala este un model psihoterapeutic care se bazeaza pe urmatoarele principii:

Starea de bine emotional depinde de relatiile reciproce satisfacatoare cu ceilalti.

Distresul emotional este adesea inradacinat in tipare de experienta relationala, trecuta si prezenta.

Psihoterapeutul  incearca sa inteleaga experienta unica a clientului in context social/relational si sa raspunda cu empatie si prezenta autentica.

Impreuna, clientul si terapeutul co-creaza o noua relatie profunda care este suportiva si intaritoare pentru client. In cadrul acestei relatii datatoare de siguranta clientul poate re-experientia in siguranta si apoi se poate elibera de efectele distructive ale relatiilor trecute si prezente.

In cadrul psihoterapiei relationale clientul este ajutat sa inteleaga, pe de o parte, propriile tipare de ganduri si sentimente despre sine, si pe de alta parte, puterea relatiilor semnificative din trecut si prezent in modelarea experientei despre sine. Prin procesul interpersonal al interactiunii terapeutice, psihoterapia relationala intareste si transforma sentimentul despre sine al clientului, respectiv increderea sa in propriile capacitati si in lume. Cresterea personala prin conectare interpersonala este atat proces, cat si scop in psihoterapia relationala.

Avand in minte aceasta perspectiva, psihoterapeutul ia in considerare impactul interpersonal al diferentelor de putere si problemelor sociale, cum sunt rasa, clasa sociala, apartenenta de gen si diferentele sexuale, si lucreaza cu aceste probleme, asa cum sunt ele prezente in viata clientului si in relatia terapeutica.