Psihoterapia bazata pe dovezi stiintifice

Asociatia de Cercetare, Consiliere si Psihoterapie Integrativa

Psihoterapia bazata pe dovezi stiintifice

Indiferent daca un psihoterapeut utilizeaza o abordare integrativa sau o alta abordare in psihoterapie, va trebui sa ia in considerare daca exista suport empiric pentru tratamentul pe care il aplica. Practica bazata pe dovezi inseamna a combina cunostintele privitoare la tratamentele care functioneaza pentru anumite entitati nosologice cu ceea ce este adecvat pentru un client anume, intr-un anumit cadru cultural.
Conform cu Asociatia Americana de Psihologie, practica bazata pe dovezi este integrarea celor mai bune cercetari disponibile cu experienta clinica in contextul caracteristicilor, culturii si preferintelor clientului. Practica bazata pe dovezi subliniaza rezultatele comparatiilor experimentale pentru a documenta eficacitatea tratamentelor fata de grupele de control, fata de alte tratamente, sau comparativ cu ambele variante.Clientii au dreptul la un tratament care s-a dovedit a fi eficace. Un tratament eficace inseamna capacitatea psihoterapeutului de a face o alegere justa a tratamentului. Tot mai mult, psihoterapeutii trebuie sa fie la curent cu cercetarea in domeniul psihologiei.
Cu douazeci de ani in urma prea putini psihoterapeuti erau preocupati de dovezile stiintifice care sa vina in sprijinul abordarii psihoterapeutice la care aderau. Insa lumea psihoterapiei s-a schimbat mult la inceput de secol 21. Psihoterapeutii trebuie sa fie capabili sa sustina stiintific o abordare terapeutica sau alta si au obligatia de a sti ce functioneaza si ce nu. Ce dovezi exista in sprijinul eficacitatii unei anumite abordari in psihoterapie? Ce ne arata ca anumiti factori si/sau interventii sunt eficace? Cunoasteti care sunt tratamentele demonstrate ca fiind eficace? Utilizati aceleasi interventii indiferent de problema de prezentare a clientului?
Este nevoie sa ne documentam in ce priveste factorii care functioneaza in psihoterapie.