Psihoterapia analitica cognitiva

Asociatia de Cercetare, Consiliere si Psihoterapie Integrativa

Psihoterapia analitica cognitiva

Psihoterapia analitica cognitiva este o forma de psihoterapie integrativa dezvoltata de Anthony Ryle cu scopul de a furniza un tratament psihologic care sa fie eficient din punct de vedere al costurilor pentru sistemul britanic de sanatate.
Psihoterapia analitica cognitiva utilizeaza in mod intensiv reformularile, integreaza psihoterapia analitica cu cea cognitiva si implica activ pacientul in tratament.

Se incearca identificarea secventelor procedurale, lantul evenimentelor, gandurile, emotiile si motivatia care explica modul in care o problema psihologica apare si este mentinuta. In psihoterapia analitica cognitiva se utilizeaza ceea ce numim rolurile reciproce: problemele apar intre oameni si nu in interiorul pacientului. Aceste roluril reciproce pot fi stabilite de timpuriu in decursul vietii si apoi sunt repuse in scena mai tarziu: de exemplu cineva care a fost abandonat in copilarie de parinti poate simti mai tarziu in viata ca este mereu abandonat.
Scopul psihoterapiei este acela de a intelege tiparele de comportament maladaptativ ale pacientului si de a face astfel incat pacientul/ clientul sa inteleaga aceste tipare si originile lor, astfel incat sa ajunga la strategii mai bune de adaptare. Abordarea este limitata in timp, respectiv 8-24 de sedinte.