Distimia

lacrima

Distimia este o forma de depresie cronica mai putin severa decat depresia majora. Principalul simptom in distimie este dispozitia depresiva timp de 2 ani sau mai mult, dar care nu intruneste criteriile diagnostice de depresie majora. Printre simptome se numara energia scazuta, insomnia, tulburari ale poftei de mancare si stima de sine scazuta.

Persoanele care sufera de distimie spun ca nu isi amintesc sa nu fi fost vreodata depresivi, dar pot functiona suficient de bine pentru a se descurca in viata de zi cu zi, chiar daca depresia este suficient de severa pentru a duce la stress negativ si interfera cu principalele responsabilitati ale vietii.

In cazuri de distimie sunt importante analizele medicale, pentru a decela daca exista o cauza organica, respectiv o boala fizica care duce la depresie. Uneori bolile fizice cronice se insotesc de depresie.

In ciuda faptului ca acest tip de depresie este pe termen lung, s-a demonstrat faptul ca psihoterapia este foarte eficace in reducerea simptomatologiei.