Neuroplasticitatea

Asociatia de Cercetare, Consiliere si Psihoterapie Integrativa

Neuroplasticitatea

Neuroplasticitatea, cunoscuta si sub numele de plasticitate cerebrala, se refera la modificarile din retelele neuronale si sinapse datorate modificarilor comportamentale, de mediu si proceselor neuronale, precum si modificarilor rezultate ca urmare a leziunilor corpului. Cu ceva vreme in urma se presupunea despre creier ca este un organ static. Studiile actuale asupra neuroplasticitatii arata insa ca lucrurile nu stau astfel si creierul nostru se schimba pe parcursul intregii noastre vieti.

Neuroplasticitatea apare la diverse nivele, intizandu-se de la modificari celulare datorate invatarii si pana la schimbari pe scara larga implicate in re-cartografierea cerebrala ca raspuns la leziuni. Rolul neuroplasticitatii este recunoscut la ora actuala in dezvoltarea sanatoasa, invatare, memorie, recuperarea dupa leziuni ale creierului si schimbarile produse prin psihoterapie. In cea mai mare parte a secolului 20 oamenii de stiinta credeau ca structurile cerebrale raman neschimbate dupa mica copilarie. Aceasta credinta a fost insa schimbata de cercetarile recente care au aratat ca neuroplasticitatea se pastreaza in perioada de adult.

Decenii de cercetari arata ca apar schimbari substantiale in procesarea neocorticala si ca aceste schimbari modifica profund tiparul de activare neuronala ca raspuns la experienta. Experienta poate schimba efectiv anatomia/structura creierului si organizarea sa functionala (fiziologia cerebrala). Creierul poate sa se schimbe si se schimba pe tot parcursul vietii noastre.