Grupe noi de formare in psihoterapie integrativa in anul universitar 2024/2025

Formare în psihoterapie integrativă online din 21-22 septembrie 2024

Deși nu putem prezice cu exactitate viitorul, psihoterapia online și lumea virtuală schimbă semnificativ tratamentele în domeniul sănătății mentale.

Psihoterapie integrativă la Timișoara, din 19-20 octombrie 2024

Formarea în psihoterapie integrativă de la Timișoara a devenit o tradiție cu vechime de 15 ani.

Formare în psihoterapie integrativă la București din 16-17 noiembrie 2024

Dacă dorești să te înscrii în grupul de formare care începe în această toamnă la București te rugăm să îți rezervi locul din timp. 

Te rugam sa confirmi sau sa infirmi prezenta prin e-mail sau telefonic de fiecare data cand esti contactat de secretariat. Daca doresti sa recuperezi modulele la care ai lipsit sau daca ai restante la examene (nu te-ai prezentat sau nu ai obtinut o nota suficienta) si doresti sa vii la un examen, te rugam de asemenea sa anunti la secretariat (Andra Rampu). 

Ce este psihoterapia integrativa

Psihoterapia integrativa contemporana incearca sa adune laolalta cat mai multe aspecte legate de functionarea mintii umane. Clientilor nu le pasa prea mult care sunt teoriile si tehnicile psihoterapeutice: clientii doresc sa obtina o ameliorare a simptomelor, o solutie la probleme sau vindecarea, dar pentru a realiza aceasta avem nevoie de un model de lucru. Nu este posibil ca un medic sa trateze un pacient cu diabet zaharat fara sa stie nimic despre aceasta boala, asa cum nu este posibil pentru un psihoterapeut sa gestioneze gama de emotii, cognitii si comportamente umane in afara unui cadru teoretic. 

Psihoterapia integrativa este un meta-model care include o teorie explicativa, o strategie clinica si un set de tehnici pentru tratamentul indivizilor, cuplurilor, familiilor sau grupurilor. Este o abordare in psihoterapie bazata pe cercetare, care incearca sa gaseasca un teritoriu comun al variatelor abordari psihoterapeutice, in acelasi timp luand in considerare nevoile specifice ale clientului si personalitatea psihoterapeutului. Psihoterapia integrativa reuseste sa integreze la nivel teoretic concepte care isi au originea in psihoterapia cognitiv-comportamentala, psihoterapiile psihodinamice si psihoterapiile umanist-existentiale, creand propriul cadru teoretic, in care sunt subliniate importanta strategiei terapeutice si a factorilor comuni in psihoterapie. De altfel, acesta a fost un lucru ciudat de-a lungul deceniilor trecute: desi fiecare scoala de psihoterapie pretindea ca detine adevarul absolut, studiile aratau ca toate abordarile psihoterapeutice functioneaza, cel putin la anumite categorii de clienti. Astfel s-a ajuns la concluzia ca fiecare oientare psihoterapeutica are dreptate, doar ca este incompleta. In acest context a aparut psihoterapia integrativa.