Fenomenologia in psihologie

Asociatia de Cercetare, Consiliere si Psihoterapie Integrativa

Fenomenologia in psihologie

Fenomenologia este o abordare a psihologiei care isi are radacinile in lucrarile filosofice ale lui Edmund Husserl. Primii fenomenologi (Husserl, Jean Paul Sartre si Maurice Merleau-Ponty) au realizat propriile investigatii in domeniul psihologiei la inceputul secolului 20. lucrarile acestor fenomenologi au influentat ulterior doua domenii principale ale psihologiei contemporane: abordarea fenomenologica in psihologie si abordarile experimentale. Fenomenologii au influentat de asemenea serios istoria miscarii psihologice umaniste.

Din punctul de vedere al fenomenologiei experienta este un concept mult mai complex decat se considera in viata de zi cu zi. Experienta, aflata in relatie cu fenomenele, este definita prin faptul ca este directa, intrupata si apartine de lume.

Calitatea sau natura unei anumite experiente este desemnata de termenul “qualia”. Experienta nu este identica pentru toti oamenii. Intersubiectivitatea este insa mecanismul intelegerii modului in care oamenii pot empatiza cu experienta altuia.

Cei mai multi filosofi cred ca nu este posibil sa stim daca experienta privitoare la un anume lucru este identica la doi oameni, chiar si in situatia in care ambele persoane au istorie genetica si experientiala identica. Acelasi lucru este valabil si in ce priveste emotiile (experienta subiectiva a emotiilor). Ca rezultat, multi psihologi care activeaza in domeniul cercetarii calitative spun ca investigatia fenomenologica este o componenta esentiala pentru a da un inteles experientelor si pentru a dezvolta abordari interpretative.

Psihoterapia centrata pe persoana a lui Carl Rogers se bazeaza direct pe ceea ce se numeste camp fenomenologic, teorie bazata pe gandirea fenomenologica. Terapeutul se afla in contact cu o persoana, ascultand modul in care persoana relateaza experientele sale subiective recente, in special emotii de care persoana nu este constienta pe de-a-ntregul. De exemplu, in cadrul relatiilor problema de prezentare nu se refera de fapt la ceea ce s-a intamplat, ci are de-a face mai degraba cu perceptiile si sentimentele fiecarei persoane implicate in relatie. Campul fenomenologic se centreaza pe modul in care ne simtim in acest moment.