Empatia cognitiva si emotionala

Asociatia de Cercetare, Consiliere si Psihoterapie Integrativa

Empatia cognitiva si emotionala

Empatia are doua componente majore:

–          Empatia emotionala sau empatia afectiva: capacitatea de a raspunde cu emotii adecvate la starile mentale ale unei alte persoane;

–          Empatia cognitiva: capacitatea de a identifica starile mentale ale unei alte persoane.

In diferite tulburari psihiatrice exista o afectare diferita a empatiei cognitive si/sau a empatiei emotionale. O meta-analiza recenta a studiilor RMN a confirmat faptul ca diferite zone ale creierului sunt activate in timpul empatiei afective-perceptuale si respectiv a empatiei cognitive-evaluative. De asemenea, un studiu efectuat asupra pacientilor cu diferite tipuri de leziuni cerebrale a confirmat distinctia dintre empatia cognitiva si cea emotionala. In mod specific, girusul frontal inferior pare sa fie responsabil de empatia emotionala, in timp ce girusul ventromedial prefrontal mediaza empatia cognitiva.

Empatia emotionala se subdivide in:

–          distres personal: inclinatia de a experientia sentimente de disconfort si anxietate centrate pe sine ca raspuns la suferinta unei alte persoane;

–          grija empatica: inclinatia de a simti compasiune fata de o alta persoana ca raspuns la suferinta acesteia.

Copiii raspund la distresul altora prin propriul distres; numai incepand cu varsta de 2 ani copiii sunt capabili sa raspunda in maniera orientata, incercand sa ajute, sa aline si sa impartaseasca. In jurul varstei de 2 ani copiii incep sa prezinte comportamentele fundamentale care caracterizeaza empatia, avand un raspuns emotional care corespunde celui al unei alte persoane. Chiar si mai repede, la varsta de un an, copiii prezinta o forma rudimentara de empatie, in sensul ca inteleg ca alti oameni pot avea scopuri.

Copiii cu varsta intre 7 si 12 ani par sa aiba o inclinatie naturala de a empatiza cu altii in ce priveste durerea.

Maturitatea empatica este o teorie cognitiva structurala dezvoltata la Universitatea Yale, care se adreseaza modului in care adultii inteleg si concep personalitatea altuia. Conform acestei teorii exista trei nivele care au proprietati ale structurilor cognitive, cel mai inalt nivel fiind o meta-teorie a structurii morale a ingrijirii.