Dezvoltarea relatiilor interpersonale

Asociatia de Cercetare, Consiliere si Psihoterapie Integrativa

Dezvoltarea relatiilor interpersonale

Relatiile interpersonale sunt sisteme dinamice care se schimba continuu in decursul existentei lor. Ca si organismele vii, relatiile au un inceput, o durata de viata si un sfarsit. Ele tind sa creasca si sa se imbunatateasca treptat, pe masura ce oamenii se cunosc si se apropie emotional, sau se deterioreaza treptat pe masura ce oamenii se indeparteaza unul de altul, isi continua viata si formeaza relatii noi.

Dezvoltarea naturala a unei relatii trece prin mai multe stadii:

  1. Cunoasterea: cunoasterea altora depinde de relatiile anterioare, apropierea fizica, primele impresii si o varietate de alti factori. Daca doi oameni incep sa se placa unul pe altul, interactiunile continue pot duce la urmatorul stadiu, sar faza de cunoastere poate continua la infinit.
  2. Construirea: in aceasta etapa oamenii incep sa aiba incredere si sa le pese unul de celalalt. Nevoia de intimitate, compatibilitatea, scopurile comune si apartenenta la acelasi tip de grupuri sociale influenteaza continuarea interactiunilor.
  3. Continuarea: acest stadiu urmeaza unei implicari reciproce intr-o prietenie pe termen lung, relatie romantica sau casatorie. Este in general o perioada lunga si relativ stabila. Cu toate aceste, relatia continua sa creasca si sa se dezvolte. Increderea reciproca este importanta pentru mentinerea relatiei.
  4. Deteriorarea: nu toate relatiile se deterioreaza, dar acelea care o fac tind sa prezinte semne inainte de ruperea relatiei. Pot apare plictiseala, resentimentele si lipsa de satisfactie, si persoanele in cauza ajung sa comunice din ce in ce mai putin si sa evite dezvaluirile personale. Lipsa increderii si tradarea pot apare in aceasta perioada, ducand in final la terminarea relatiei. Pe de alta parte, participantii la relatie pot gasi mijloace de rezolvare a problemelor si restabilire a increderii.
  5. Terminarea: stadiul final marcheaza sfarsitul relatiei, fie prin moarte, in cazul unei relatii sanatoase, fie prin separare.