Conexiuni slabe ale creierului la persoanele cu tulburare anxioasa

Asociatia de Cercetare, Consiliere si Psihoterapie Integrativa

Conexiuni slabe ale creierului la persoanele cu tulburare anxioasa

de Traci Pedersen

(traducerea in limba romana: Ioana Muscoi)

Creierul oamenilor cu tulburare anxioasă generalizata prezinta o conexiune mai slaba intre regiunea creierului responsabila de raspunsurile emotionale si amigdala. Potrivit unui studiu de imagistica (prin care s-au generat imagini ale creierului) al universitatii din Wisconsin-Madison, acest lucru sugerează că “butonul de panica” al creierului poate fi apasat in mod cronic, datorita unei lipse de reglare.

Tulburarea de anxietate generalizata, care este caracterizata prin grija excesiva şi incontrolabila, afecteaza aproape 6 % din populatie. Conform autorului Jack Nitschke Ph.D, profesor de psihiatrie, aceste rezultate sustin ipoteza conform careia comunicarea redusa dintre partile creierului are ca rezultat o stare de anxietate extrema pe care o resimt persoanele care sufera de tulburarea de anxietate generalizata.

Pentru acest studiu, două tipuri de scanari au aratat ca amigdala, care declanseaza raspunsul de fuga sau lupta, are conexiuni mai slabe ale substantei albe cu partea prefrontala si anterioara a cortexului cingulat, centrul reglarii emotionale.

Au fost utilizate doua tipuri de imagini- prin tehnica de difuzare a imaginilor Tensor (TDI) si prin rezonanta magnetica funcţionala- la 49 de pacienti care sufera de tulburarea de anxietate generalizata si la 39 de voluntari sanatosi.

Comparand scanarile participantilor sanatosi cu cele ale persoanelor cu tulburare de anxietate generalizata, s-a putut observa ca la cei care sufera de tulburarea de anxietate generalizata s-au redus conexiunile existente intre cortexul cingulat anterior si prefrontal si amigdala. Aceste conexiuni au trecut prin fasciculul uncinat- o fibra nervoasa a materiei albe care conectează aceste regiuni. Aceasta conexiune scăzuta nu a mai fost găsita in nici un alt tract al substantei albe in nici o alta parte a creierului.

“Stim ca in creier, daca utilizam un circuit il construim, la fel cum ne construim masa musculara prin exercitii ̏ susţine Nitschke.

Intrebarea care se iveste este daca aceste conexiuni slabe duc la anxietatea defensiva extremă si grija excesiva, caracteristici ale tulburarii de anxietate generalizata, pentru ca partea anterioara a cortexului cingulat nu poate sa comunice cu amigdala pentru a-i transmite mesaje de “calmare”. Este sugerat ca terapia comportamentala, in care pacientii invata in mod constient sa isi regleze aceste emotii, ajuta la reducerea anxieatii prin intarirea conexiunilor. “Este posibil sa se intample exact acest lucru atunci cand invatam pacientii sa isi regleze reactiile la evenimentele negative care apar in viata tuturor,̏ sustine Nitschke. “Putem ajuta oamenii sa isi imbunatateasca toleranta la evenimentele incontrolabile care apar, invatandu-i cum sa isi regleze emotiile care apar ca rapuns la incertitudinea caracteristica anumitor evenimente.̏

(Cercetarea este publicata in arhivele generale de psihiatrie.)