Ariile cerebrale implicate in emotii

Asociatia de Cercetare, Consiliere si Psihoterapie Integrativa

Ariile cerebrale implicate in emotii

Emotiile sunt legate de activitatea din zone cerebrale care directioneaza atentia, ne motiveaza comportamentul si determina semnificatia a ceea ce se intampla in jurul nostru. Emotiile sunt legate de un grup de structuri din centrul creierului care poarta numele de sistem limbic si care includ hipotalamusul, cortexul cingulat, hipocampusul si alte structuri. Cercetarile arata ca structurile limbice sunt direct legate de emotii, dar o serie de alte structuri au relevanta crescuta in ce priveste emotiile. Urmatoarele structuri cerebrale sunt implicate in emotii:


Amigdala. Amigdalele sunt doua structuri rotunde, mici, situate anterior fata de hipocampus si langa lobii temporali. Amigdalele sunt implicate in detectarea si invatarea acelor parti din mediul nostru care au semnificatie emotionala. Amigdalele au un rol critic in producerea emotiilor, mai ales a emotiilor negative si in mod special a fricii.
Cortexul prefrontal. Termenul de cortex prefrontal se refera la partea din fata a creierului nostru, situata in spatele fruntii si deasupra ochilor. Cortexul prefrontal joaca un rol important in reglarea emotiilor si comportamentului prin anticiparea consecintelor actiunilor noastre. Cortexul prefrontal poate juca un rol important in amanarea gratificarii prin mentinerea emotiilor in timp si organizarea comportamentului directionat spre scop.
Cingulatul anterior. Cortexul cingulat anterior este localizat in mijlocul creierului, inapoia cortexului prefrontal. Cingulatul anterior are un rol important in atentie si in constientizarea emotionala. De asemenea joaca un rol in comportamentul motivat.
Striatul ventral. Striatul ventral este un grup de structuri subcorticale cu rol important in emotii si comportament. O parte din striatul ventral, si anume nucleul accumbens, este implicat in emotiile pozitive directionate spre scop. Persoanele care prezinta diverse dependente au o activitate crescuta in aceasta zona atunci cand se afla in preajma obiectului dependentei.
Insula. Cortexul insular are un rol critic in experienta corporala a emotiei, fiind conectat la alte structuri ale creierului care regleaza functiile autonome ale corpului (frecventa cardiaca, digestia, etc).
Cerebelul. Studiile recente descriu rolul cerebelului in emotii si cognitii, precum si existenta unui sindrom afectiv cerebelar. Disfunctiile cerebelului pot atenua experientierea emotiilor pozitive.